Värdefulla hår-tips

Ett vackert hårsvall är det många som drämmer om, men att få ett bra resultat är svårt om man inte vet hur man ska sköta håret på rätt sätt så att det håller sig fräschare längre – turligt nog finns en hel del smarta knep en kan ta till för att hjälpa lockarna på traven!

Tjej hår modeDrömmen om det långa svallande håret är det många som har, och visst går det att ordna ett sådant utan att spara ut det egna håret i all evighet. Allt som behövs för vackert hår fås med clip on löshår men för bästa resultat krävs att man vet hur man tar hand om både sitt egna hår och sitt löshår – annars är det lätt hänt att håret fort ser slitet och livlöst ut. Sen ska man också komma ihåg att olika ”hårregler” gäller för olika hårtyper. Turligt nog finns en hel del knep att använda sig av för att undvika slitage och det är något som bland annat frisören Mirre delar med sig av:

  • För tunt och rakt hår – använd rätt schampo och undvik fuktgivande volymschampo då det blir för tungt för det tunnare hårsvallet. Tvättas bör håret göras varannan eller var tredje dag för bästa resultat.
  • För tjockt hår – skölj istället för tvätt och tvätta bara var tredje eller var fjärde dag.
  • För lockigt hår – naturliga lockar tenderar att göra håret torrare än rakt hår och därför är en kräm eller olja guld värd att sätta i efter tvättning av håret för bättre lyster och tvättningen bör endast ske två till tre gånger i veckan. Glöm heller inte att ha balsam efter schamponeringen.

Så ska du tvätta på bästa sätt

  • hår för ögonVarmt eller kallt vatten? Något som är ett knep för att bli av med frissigt hår skriver Expressen om är att tvätta håret med kallt vatten istället för varmt, och det gör även att hårbotten blir renare eftersom kylan stänger porerna som finns där – plus att det kalla vattnet tätar skikten på hårstråna och på så vis även ger håret mer lyster.
  • Hur du använder schampo – schamponering ska ske två gånger under en tvätt och du märker att håret är rent när schampot löddrar, vilket det vanligtvis gör under den andra schamponeringen. För bästa resultat bör du tänka på att inte gnugga in schampot utan istället massera lätt i hårbotten och endast krama in längderna på håret. Ett knep för att veta om du gjort rätt är att du efter tvättningen ska slippa reda ut håret, behöver du reda ut tovor efter tvätten har du masserat för hårt.
  • Så använder du balsam – alla hår behöver balsam för att minska slitaget på håret vid utredning av hårsvallet efter tvätten och för att skydda håret. Men ska du även sätta i en hårinpackning i håret ska detta ske innan balsamet åker i håret, detta eftersom att hårinpackning öppnar upp hårstråna för djupverkande effekt och balsam stänger håret – det vill säga: tar du balsam innan hårinpackningen så blir inpackningen verkningslös eftersom den inte kan tränga in i hårstråt.

Är schampot så viktigt?

Ja. Schampot är otroligt viktigt för att håret ska vara välmående. Men en som upptäckte att schampo och balsam kan bytas ut mot annat är Tommy Schönstedt. Han hittade nämligen ett schampo till kanonpris, trodde han i alla fall, skriver e-kuriren. Men det var dock inte schampo han hittat, utan sköljmedel till tvättmaskinen och enligt honom så fungerade det riktigt bra till håret – men vill man ha vackert, friskt och livfullt hår är en upprepning av hans misstag inte att rekommendera.