Sommarhår

Sommarhår

Sommaren är en hård tid för håret. Sol, vind och inte minst saltvatten sätter sina spår. Så det gäller att ta hand om håret. Men det kan också vara en bra idé att klippa sig i en lättskött frisyr.

Att byta frisyr är ingen liten sak. Så om du är nöjd med den frisyr som du har nu, även om den kräver mycket arbete, då ska du inte byta. Men om du funderar på en ny frisyr bör du välja en som är kompatibel med sommaren. De flesta av oss lever ju lite annorlunda då. Vi hänger mycket på stranden, fjällvandrar eller tillbringar tiden på en segelbåt eller i en liten stuga på landet där det bara finns kallvatten.

Sommarfrisyrer

Som tur är, för den som brukar leva lite ”rough” under semestern, är den stora snackisen i frisörkretsar denna sommar olika varianter av den klassiska boben. En av dem är Pretty Jaws, som inte har något med den klassiska 70-talsfilmen med samma namn att göra. Det handlar om en bob som går till hakan, ungefär, och därmed framhäver käklinjen. Eller så väljer man en längre bob, så kallad lob. Den är ett säkert kort, och ses bl.a. på prinsessan Sofia.Sommarhår

På festival och i andra sammanhang där man inte kan fixa så mycket med håret passar det att sätta upp det i två knutar. Om loben representeras av prinsessan Sofia så är det kändisar som Miley Cyrus, eller Rebecca och Fiona, som framför allt rockar dubbla knutar. Över huvud taget börjar 90-talets ravefrisyrer komma tillbaka, tillsammans med korta toppar, Buffaloskor och liknande.

En trend som nog kommer att slå igenom på allvar i sommar, men som är svår att kombinera med det lite enklare sommarlivet, är att sminka håret. Blanda glitter i form av t.ex. glitterögonskugga med hårgelé och pensla över benan i håret. Även om det kanske inte är något man gör i sommarstugan kan man ta till detta för att dölja utväxten om man brukar färga håret. Det är ändå smidigare än att färga håret.

Frisören Sofia Ljusberg rekommenderar att man använder en inpackning, med både fukt och protein, ungefär en gång i veckan. Om man har plågat håret ordentligt kan man kosta på det en hårkur hos frisören. Hårolja är alltid bra, och under sommaren är det bäst att välja en variant som också skyddar mot UV-strålning. Det sistnämnda kan också vara ett alternativ för män som börjar bli tunnhåriga, och som vill skydda hjässan från att bli bränd.

Sommarskägget

På sommaren är det många män som passar på att låta skägget växa ut, med varierande resultat. För en del har detta rent praktiska orsaker: det finns inget varmvatten, eller ingen el, på den plats där de tillbringar semestern. Vad deras partners tycker om det varierar säkert.

Vill man ha ett riktigt bra skägg måste man sköta även det. Precis som håret måste skägget kammas, och det finns bra oljor att köpa som ger skägget extra styrka.

Slutligen: om du skaffar skägg under semestern, tänk på att inte raka av det inför första dagen du är tillbaka på jobbet. Då kommer du att ha vita linjer i ansiktet.