En stor dag

Juni är över och de flesta som gick ut gymnasiet har åkt sina flak, skrikit sina studentsånger och börjat gå vidare till nästa steg ut i vuxenlivet. Men snart är det dags för nästa omgång och ett läsår går snabbare än man kan tro. Vad ska man tänka på inför sin eller sitt barns student? Det är inte bara studentkläder, mössa och skor nämligen.

http://www.dreamstime.com/-image20368520

Något av det allra viktigaste är att göra en kostnads- och tidsplan. Så man har råd med det som man vill ha men också hinner planera en eventuell studentmottagning och andra roliga saker som hör ihop med just studenten. Enligt Sveriges Radio kan det bli en dyr historia, så se till att beställa studentmössa i tid, för det är ändå något av det viktigaste i samband med att ta studenten. Vad för annat är det som kan kosta pengar när det vankas student, kan en lära sig om i Metro och detta är bland annat:

  • Kläder och skor som ska införskaffas
  • Det efterlängtade flaket som man ofta får betala för gemensamt
  • Foton som ska tas, kanske av en professionell fotograf, på hela klassen och enskilt
  • Plakat som har en bild på studenten som barn
  • Blommor, nallar och ballonger
  • Studentskivor och fester kring själva studenten
  • Mottagning med familjen som ofta innehåller mat, olika drycker samt bakverk men även en hel del blommor och annat pynt
  • Tackkort, sist men inte minst, för att säga tack för presenter och uppvakningen på den där speciella dagen som markerar övergången från tonåring till vuxen

Mycket att tänka på förutom kläder och skor vid studenten

I Sveriges Radio skrivs det vidare om studentfirandet. Detta är ju förknippat med en massa glädje och festligheter. Samtidigt finns det baksidor och det gäller som nämnt att hålla koll på kostnader och prioritera för att ha råd med det som behövs. Det är ett evenemang i samhället som blir större för vart år och därmed dyrare.

Kommuner runt om i landet portar nu alkohol från flaken som turnerar runt i landets alla städer och flertalet orter. För det är så att det varje år sker olyckor när man hoppar runt på lastbilens flak och kanske har fått i sig champagne och annat i berusningssyfte. Säkerheten är inte alltid på sin plats och det har gjort att många skadat sig, på den dag som ska vara något av det roligaste man gör i sitt liv. Läs mer här.