Botox eller brotox – manliga skönhetsingrepp blir vanligare

Vi går sakta men säkert från gamla och trötta könsnormer, till ett samhälle där alla är friare att göra som de vill. Och vad män vill visar sig vara att, i allt större grad, göra skönhetsingrepp. Vilket i USA har lett till uttryck som ”brotox”.

Hur skiljer sig manliga skönhetsingrepp från de kvinnliga? Här är några favoriter bland män, då de väljer skönhetsingrepp:

  • Huden. Det är inte bara kvinnor som är rädda för att bli gamla – allt fler män väljer att göra botox-ingrepp för att få huden att se yngre ut, och radera ut eventuella kråkfötter och andra ålderstecken. Om du vill testa en botox-behandling kan du, till exempel, göra det här: http://narvaderma.se/behandlingar/botox-botulinum-toxin/.
  • Håret. En anledning till ökningen bland manliga skönhetsingrepp är oron över hårförlust. Detta är ett problem som är typiskt manligt, och som kan behandlar på flera olika sätt – med alltifrån piller/kosttillskott till kirurgiska ingrepp och hårtransplantationer.
  • Hullet. Dad bod (pappakropp) är kanske på modet nu, men ändå är det många män som är missnöjda med sin figur. Det kan handla om de där dödliga kilona som sitter som en badring runt magen, eller fett som samlat sig i nacken. Kanske oroar de sig över att kroppspositivismen fungerar bättre i teorin än i praktiken.

Vill du göra skönhetsingrepp? Du är i gott sällskap!

Det är som sagt många män som drömmer om att göra skönhetsingrepp, och i USA var det, bara under år 2014 cirka 400 000 män som använde sig av botox och filler. Och på flera ställen erbjuder barberare (typiskt manliga frisörer) ingreppen till sina kunder.  Stigmat kring skönhetsingrepp för män har minskat på senare år – kanske eftersom fler och fler manliga kändisar medger att de använder sig av dem.

I Finland är var tionde som genomgår ett skönhetsingrepp numera man. Många motiverar sina ingrepp med att det ska göra dem mer attraktiva på arbetsmarknaden – de menar att det är lättare för en snygg man att bli värderad på jobbet, och att det är en solklar fördel vid en anställningsintervju.

Oavsett vilka skäl som ligger bakom din vilja att göra (eller inte göra) ett skönhetsingrepp tycker vi inte att du ska behöva ange. Det ska inte krävas mer förklaringar från män än från kvinnor som väljer att göra liknande ingrepp. Det räcker med att vilja se bra ut – helt enkelt.